Plăcintă cu dovleac
Un deliciu de toamnă. Este hrănitoare și foarte gustoasă.
Ingrediente:
3 kilograme de mere galbene sau roșii
1 kilogram de zahăr
3 lingurițe de scorțișoară
Zeama de la o jumătate de lămâie
Mod de preparare:
Merele se spală și se curăță de coajă, apoi se taie în cubulețe. Cotoarele se păstrează și se pun separat într-o oală. Se adaugă 200 ml de apă peste cotoare și se pun la fiert la foc mic pentru aproximativ 15 minute.
Merele tăiate în cubulețe se pun într-o oală cu pereți înalți care nu lipește. Se alternează straturi de mere cu zahăr până se termină toate ingredientele. La final se adaugă zeama de lămâie și scorțișoara.
Peste mere se toarnă zeama în care au fiert cotoarele și se amestecă bine. Zeama conține pectină, esențială pentru a se închega marmelada. Se amestecă și se pune oala la fiert la foc mediu.
Se lasă oala să fiarbă, acoperită cu un capac, timp de 10 minute. Apoi se scoate capacul și se mai fierbe fără capac timp de 25 de minute. Se amestecă din când în când cu o spatulă de lemn pentru a evita lipirea de pereți sau fundul oalei.
După 20 de minute se oprește focul și se pasează merele cu mixerul vertical. Merele pasate se pun din nou la fiert timp de 25-30 de minute, la foc mic, până ce marmelada se îngroașă și își schimbă ușor culoarea.
Culoarea marmeladei este dată de merele folosite. Dacă folosiți mere roșii, culoarea marmeladei va fi mai roșiatică, iar la merele galbene, culoarea va fi mai deschisă.
Borcanele se sterilizează, se așează pe o tavă metalică pentru a prelua șocul termic și se pune marmelada fierbinte în borcane. Se pun capacele, apoi borcanele se lasă să se răcească complet și se depozitează în cămară.
Prăjitura cu mere
Rețeta cu blat fraged și sfărâmicios. Bună de nu te mai saturi să o savurezi.
Sursa: https://www.realitatea.net/stiri/actual/marmelada-de-mere-o-reteta_66f0fc845e609364bc0c2222








