Umpluturi savuroase pentru cozonaci delicioși

Umplutura cozonacilor poate varia în funcție de preferințele fiecăruia. Această rețetă recomandată este pentru doi cozonaci mari: unul cu nucă și cacao, și celălalt cu rahat și cacao. Dacă preferați, puteți amesteca și rahatul cu cacaua și nuca în ambii cozonaci.

Ingrediente

Pentru aluat:
1 kg făină specială pentru cozonac
500 ml lapte
6 ouă
250 gr zahăr
50 gr unt
50 ml ulei
50 gr drojdie proaspătă
Esență de lămâie și esență de portocală (sau coaja de la ele)
Un praf de sare (după gust)

Pentru umplutură:
6 albușuri
3-4 linguri cu cacao
Rahat tăiat cubulețe (circa 150 gr)
1 fiolă cu esență de rom
150 gr nucă pisată
150-200 gr zahăr (după gustul fiecăruia)

Mod de preparare

Este crucial ca toate ingredientele să fie ținute la temperatura camerei, măcar cu o zi înainte de preparare. Pentru acest aluat, se prepară o maia în următorul fel: amestecați drojdia cu o lingură de zahăr, una de făină și 100 ml de lapte călduț, până se omogenizează. Acoperiți vasul și lăsați-l într-un loc cald până își dublează volumul.

Separați albușurile de gălbenușuri. Bateți gălbenușurile cu zahărul și praful de sare până devin albe. Adăugați laptele încălzit peste acestea și amestecați până se topește tot zahărul. Apoi încorporați esențele de lămâie și portocale.

Făina cernută se pune într-un vas încăpător, formând o gaură în mijloc, unde se adaugă maiaua crescută. Adăugați compoziția din gălbenușuri și lapte, frământând până se omogenizează. Încălziți untul și uleiul și adăugați-le treptat până ce aluatul devine omogen, adăugând și praful de sare după gust. Frământați timp de 15-20 de minute, până când aluatul nu se mai lipește. Dacă este necesar, presărați mai multă făină. Acoperiți aluatul cu un ștergar de bucătărie și lăsați-l la crescut timp de 40-50 de minute într-un loc cald.

Vreți să vă distrați cu o rețetă de gogoși pufoase? Secretul stă în modul de frământare și dospire a aluatului.

Sursa:

Tags :

Recent Posts

editors picks

Top Reviews